Zet hooikoorts op de kaart

  • actueel landelijk overzicht van hooikoortsklachten
  • dagelijkse verwachting van start en duur pollenseizoen
  • bijdrage aan innovatief wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied

Aanmelden nieuwsbrief

Vul je gegevens in om je aan te melden voor de AllergieRadar nieuwsbrief.


Voornaam *
E-mailadres *
 

Tell-a-Friend

Wil jij de deze pagina graag delen met iemand anders? Dat kan! Stuur nu de link door, samen met je persoonlijke boodschap.

Stuur deze pagina door naar een vriend(in) »

12 mei 2016

De graspollen zijn weer in de lucht, bekijk de meerdaagse hooikoortsverwachting

Het koude weer in april heeft de ontwikkeling van de grassen wat vertraagd maar afgelopen week was het zover. De eerste graspollen werden in de lucht aangetroffen en door het mooie weer van de afgelopen week staan ze nu volop in bloei. Daarom is het LUMC met de meerdaagse hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie gestart.

 

April was bijna een graad kouder dan de afgelopen decembermaand Door het koude weer gingen de ontwikkelingen in de natuur in april wat langzamer dan andere jaren. Daardoor hebben de berkenbomen gedurende een langere periode hun pollen in de lucht kunnen verspreiden en waren er relatief veel dagen (23) met meer dan 15 pollen/m3. Op Allergieradar.nl liep de gemiddelde maximale klachtenscore op sommige dagen flink op. Op 23 april werd een gemiddelde maximale klachtenscore van 7,5 op de schaal van 1 (geen klachten) tot 10 (zeer ernstige klachten) bereikt. Door het koudere weer kwam het graspollenseizoen dit jaar laat op gang. Maar de eerste week van mei bracht warm en zonniger weer, waardoor de eerste grassen inmiddels in bloei komen.

 

april2016Gemiddelde klachtenscore van 8 april tot 9 mei en de berken- en graspollentellingenHet LUMC is weer gestart met de meerdaagse hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie. Op www.lumc.nl\hooikoortsverwachting kan de verwachting worden geraadpleegd. De verwachting kan u helpen om medicatie op tijd in te nemen of om uw plannen aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld op een dag met een ongunstige voorspelling raadzaam om niet buiten te gaan sporten. Ook is het verstandig om een zonnebril te dragen zodat het pollen minder makkelijk in de ogen zal komen. Een dagje naar het strand is dan een aanrader want langs de zee komen minder pollen in de lucht voor.

 

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University

 

 


Terug naar overzicht

Zet uw hooikoortsklachten op de kaart

Mijn radar

Allergieradar app

 allergieradar_app_iphone
Download de App voor
Android of iPhone


Hooikoorts verwachting

De meeste grassen zijn weer uitgebloeid en de graspollenconcentraties in de lucht zijn sterk afgenomen. Hierdoor zijn de hooikoortsklachten ten gevolge van de graspollen sterk verminderd.

Momenteel kunnen pollen van kruidachtige planten, zoals bijvoorbeeld  bijvoet,  hooikoortsklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn.


Volg ons op Twitter